Vedensäästö taloyhtiössä

Asunto-osakeyhtiöt ovat merkittävässä roolissa energiansäästötalkoissa, sillä yhteensä niissä asuu noin kaksi miljoonaa suomalaista. Taloyhtiöissä ehkä kannattavin energiansäästöprojekti on vedensäästö, sillä pelkän veden lisäksi noin 20% koko rakennuksen käyttämästä energiamäärästä menee käyttöveden lämmittämiseen. Koska toimenpiteet ovat keveitä ja edullisia, niin takaisinmaksuajat ovat tyypillisesti vain joitakin kuukausia. Yhtä tuottoisaa investointikohdetta ei taida hevin löytyä!

Aiempina vuosikymmeninä vedensäästöllä on ollut hieman huonokin kaiku, mutta hyvällä suunnittelulla ja nykyaikaisilla ratkaisuilla (mm. vakiopainesäätimet, paineenalennusventtiilit) saadaan tuloksia käyttömukavuudesta tinkimättä.

Mistä sitten tiedetään voisiko omassakin taloyhtiössä säästää vedestä vai onko kaikki jo kunnossa? Aluksi kannattaa joko itse tai alan yrityksen toimesta mitata hanojen ja suihkujen minuuttikohtaisia virtaamia eri puolilta taloa. Saatuja lukemia verrataan eri hanatyypeille annetuille normivirtaamille:

käsienpesuhanat 6 l/min
keittiöhanat 12 l/min
suihkut 12 l/min.

Mikäli virtaamat tuntuvat olevan kauttaaltaan yläkanttiin, niin vesipisteet kannattaa säädättää kohdilleen. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa alan yrityksiin yhteyttä ja valita omiin tarpeisiin soveltuvin vaihtoehto. Tyypillisesti vedensäästöprojektin kustannukset ovat muutamasta kympistä pariin sataan euroon saakka asuntoa kohden, riippuen tehdäänkö samalla myös muita huoltotoimenpiteitä. Vedensäästöä joko pelkästään tai muun toiminnan ohessa tekevät Suomessa mm. Greonia Oy, Envera Oy (Fiksuvesi -palvelu, ent. Enerto), Oy Wassis Ab, Innotek Oy (Energo -ohjelma), Novosan Oy, Pirkanmaan Vedenkäsittely Oy, Myynti10 Ky ja Kantaputki Oy. Lisäksi lukuisat LVI-liikkeet tarjoavat alan palveluja.


Ottakaa yhteyttä ystävälliseen asiakaspalveluumme ja kartoittakaa tilanteenne maksutta kanssamme:

puh. 040 520 5029 

tai sähköposti info@greonia.fi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säästösuuttimet Greoniasta

Vedensäästövinkit